Symptomer

Symptomer
Ved helvetesild får man væskende blemmer som danner et belte eller et tydelig avgrenset område på kroppen. Vanligvis får man helvetesild på den ene siden av overkroppen. Helvetesild starter som regel med en kraftig smerte i huden, i tillegg kan man få symptomer som tretthet, svimmelhet, feber og hodepine. Etter noen dager kan det på hudområdet der man i begynnelsen hadde smerte, utvikle seg et utslett og etter hvert også karakteristiske blemmer som ofte klør. Etter at hudutslettet har oppstått, er det ikke uvanlig med feber og hovne lymfekjertler. Utslettet er kraftigst den første uken. Når blemmene sprekker, dannes det sår og sårskorper som noen ganger kan bli infisert. Blemmene tilheles vanligvis etter et par uker, og smertene forsvinner som oftest i løpet av noen måneder. For mange er smertene kraftige, noe som har gitt lidelsen navnet ”helvetesild”. Hos noen kan smertene dessverre vare svært lenge.

Helvetesild kan også sette seg i ansiktet, og man bør passe på hvis man oppdager dette på øyelokket eller nesen. Hornhinnen i øyet kan nemlig bli skadet ved helvetesild. En øyelege bør oppsøkes så raskt som mulig for å få undersøkt øyet.

Hva gjør jeg hvis jeg får helvetesild?
Sårene fra blemmene bør holdes rene for å unngå infeksjon i dem. Dusj kroppen, gjerne med kaldt vann som demper kløen, og tørk deg godt. Unngå å klø og at blemmene sprekker. For å dempe kløen kan man bruke kjølekrem eller kald alsolløsning. 

Ved smerter kan smertestillende legemidler brukes.

Når må lege oppsøkes?
Lege må oppsøkes hvis man:

  • –  er over 50 år eller har nedsatt immunforsvar
  • –  har kraftige smerter eller føler seg svært syk
  • –  mistenker at man har helvetesild i nærheten av øynene
  • –  hvis man har blemmer i huden i mer enn 14 dager

 

Siden oppdatert 2016-01-15

Godt å vite

Når man har hatt vannkopper, som man bare kan få én gang, blir viruset værende i kroppen og blir der livet ut. Det legger seg hvilende i nerverøttene og kan ligge der hvilende i mange år. Viruset kan reaktiveres når man blir eldre, eller hvis immunforsvaret svekkes. Hvis dette skjer, får man helvetesild.